Kje pod Soncem praznovati obletnico?

 

Kako v solarnem povratku uglasiti planetarne vibracije, da bodo dale najboljše rezultate, in kako jih vkomponirati v svoje življenje, da bi na posameznih področjih sledili cilju postati najboljša mogoča različica sebe? To ni zgodba o srečnem in zadovoljnem življenju do konca in naprej, pač pa zgodba o umetnosti vplivanja na izbiro scene ter ostrino zvoka in slike v svoji življenjski zgodbi.

V astrologiji najdemo veliko kolektivnih konceptov, ki se nanašajo na človeštvo kot celoto. V to skupino štejemo planetarne cikluse, planetarna obdobja in seveda ob zatonu obdobja rib in približujoči se zori vodnarjeve dobe še zlasti aktualne astrološke dobe. Vsaka astrološko relevantna slika neba je mundane narave in šele s koordinatami posameznika glede na čas in mesto rojstva jo personaliziramo, poosebimo, jo umestimo v kontekst individuuma oz. posamezniku razkrijemo zorni kot, s katerega gleda sliko univerzuma, in sodeluje v njegovi razvijajoči se dinamiki.

Tako kot natalna karta, ki temelji na koordinatah osebnega časa in mesta rojstva, je tudi karta solarnega povratka izrazito osebna zadeva. Vsako leto okoli rojstnega dne, ko se Sonce znajde na istem mestu, kot je bilo ob rojstvu, dobimo časovno koordinato, na kateri temelji osebna karta solarnega povratka, ki ji dodamo še drugo koordinato – mesto, na katerem se v tem trenutku nahajamo. Na časovno koordinato, ki je povezana s sliko univerzuma, ki jo vidimo tisti hip, nimamo vpliva, imamo pa vpliv na geografsko koordinato. Z izbiro kraja, v katerem bomo preživeli solarni povratek, izbiramo zorni kot pogleda na univerzum, kot se nam kaže v tistem trenutku, ki bo v veljavi do naslednjega solarnega povratka oz. rojstnega dne.

Kdo in kdaj lahko v letu 2021 ujame najboljše vibracije Venere in Marsa?

Venera simbolizira odnose in sistem vrednosti, Mars pa moč in energijo, in če sta medsebojno ugodno aspektirana, lahko iz njune skupne simbolike, ki med drugim predstavlja erotične in seksualne odnose, potegnemo največ. Oglejmo si zdaj njune najugodnejše mundane slike. Od 28. marca do 13. aprila tvorita ugoden sekstil, ki se bo pokazal v kartah solarnih povratkov vseh, ki ste rojeni v tem obdobju. V konjunkciji se ujameta med 1. in 21. julijem. Naj pripomnimo, da je konjunkcija še zlasti občutljiva in še zlasti primerna za to, da jo s pomočjo izbire lokacije umestimo v ugoden aspekt s koti karte solarnega povratka in jo tako dobro uglasimo v svoje življenje do naslednjega rojstnega dne. V naslednji sekstil se Venera in Mars ujameta med 24. in 28. oktobrom in takoj nato znova med 6. novembrom in 12. decembrom. V trigonu smo uživali v januarju, sicer pa med marcem in decembrom tega najugodnejšega aspekta Venera in Mars ne tvorita več.

Seveda je mundane pozicije tako Venere in Marsa kot tudi vseh drugih astroloških planetov/simbolov vedno dobro lepo uglasiti v svoji karti solarnega povratka, tako da jo relociramo, če je potrebno, da bi ujeli njihove najboljše vibracije. Seveda v večini primerov tega ne moremo narediti za prav vse hkrati, pač pa se glede na simboliko, ki bi jo radi poudarili v letu, ki je pred nami (od rojstnega dne do rojstnega dne), posvetimo tistim, ki so z njo povezani. Ta hip smo pri Veneri in Marsu, za katera smo poiskali obdobja še zlasti ugodnih aspektov, ki jih tvorita med seboj in jih lahko s pridom izkoristijo vsi, ki v tistem času praznujejo rojstne dneve.

Simbolika in vloga Venere v osebnem horoskopu

Innana, Ishtar in Afrodita so mitološka podlaga Venere, po drugi strani pa Marduk, Heraklej in Ares mitološka podlaga Marsa. Afroditine zgodbe nam govorijo o erotični privlačnosti, ki jo izraža, in o vrednotah, ki jih ceni. Dobra postavitev Venere tako v natalni kot tudi v karti solarnega povratka povečuje možnosti za prejemanje Parisovega zlatega jabolka vsakič, ko si zaželimo, da bi nas kdo cenil oz. izbral kot ideal lepote in privlačnosti. Tako se začnejo ljubezenske zveze. Nekateri imajo na pretek priložnosti zanje, celo preveč, da že imajo težave z izbiranjem, celo z zasvojenostjo, drugi se počutijo kot grdi rački. To sta seveda dve skrajnosti in med njima cela paleta odtenkov. Natalna Venera je izhodišče za vse nadaljnje korake. Najprej se moramo dobro spoznati z njo, da bi lahko vedeli, katere korake naj uberemo, da bi jo kultivirali v njeno najboljšo različico. Na tej poti si lahko pomagamo tudi z njenim uglaševanjem v karti solarnega povratka.

Venera predstavlja le eno polovico te erotične enačbe. Na drugi strani je Mars, za naše potrebe preoblečen v privlačnega mladega Parisa, ki podeljuje zlato jabolko najlepši izmed boginj. Pri tem naj vas ne motijo spolne vloge – bistvo mita ustreza tako moškim kot tudi ženskam. Tisti, ki imajo že v natalni karti ugodno postavljena Marsa in Venero, z njuno postavitvijo pod žaromete v karti solarnega povratka, zlahka zanetijo želeno simboliko, ki postane rdeča nit življenja od tega do naslednjega rojstnega dne. Nekateri imajo v natalnih kartah bolje izražena druga področja življenja, morda kariero. Ti se potem iz leta v leto sprašujejo, kdaj bo v njihovem življenju napočil čas za posvečanje odnosom, kdaj bodo sploh srečali nekoga, ki bo uplenil njihovo pozornost. Drugi se kot Hefajst zaljubijo v tako Afrodito, ki tako visoko ceni umetelno izdelani zlat nakit, da se je pripravljena poročiti z vsakim, ki ji ga je sposoben zagotoviti v velikih količinah, za zabavo in užitek pa se druži z duhovitimi lepotci brez sredstev za preživljanje. To je le nekaj arhetipskih zgodb, ki jih živimo ljudje že od davnih časov. Tudi manj srečne Venere v naših natalnih kartah lahko kultiviramo in jim posvetimo več pozornosti v karti solarnega povratka, tako da jih postavimo na piedestal za določeno obdobje v življenju in jih z drugimi elementi osebnega horoskopa povežemo z ugodnejšimi aspekti kot jih premorejo v natalni karti.

Blokirane vibracije Venere

Če so vibracije vaše Venere blokirane, pride do izgube občutka za lastno vrednost (menite, da ste preslabo plačani za svoje delo, da vas nadrejeni ne cenijo ipd.), do izgube občutka za spontanost, veselje in užitek ter do izgube zaupanja vase (ne verjamete, da lahko v svoje življenje pritegnete ustreznega partnerja). Te primanjkljaje mnogi »uspešno« nadomestijo s pretirano posvečenostjo intelektu, z dirko za uspehom v očeh drugih in celo z begom v duhovnost. Še zlasti to zadnje je slepa ulica, saj je Venerin občutek lastne vrednosti tesno povezan s telesom. Tudi zaradi tega simbolike, prek katere se v našem življenju izraža Venera, ne moremo dolgoročno nadomestiti z ničemer drugim.

Drži, naša Venera je lahko neugodno postavljena že v natalni karti in je tako del našega značaja. Tega zgolj z dobro postavitvijo v solarnem povratku, katerega veljavnost je omejena na eno leto, ne bomo korenito spremenili. Tega se bomo morali lotiti še po drugih poteh (astrohealing itd.). Lahko pa s solarnim povratkom Venero (ali katerikoli astrološki planet s svojo simboliko in vibracijo) prebudimo, jo postavimo v najboljšo možno luč in tako izkusimo, kako izgleda ugodna vibracija Venere v našem življenju. To vsekakor ne bi smela biti zgodba Minosove žene, ki jo je zajela Afroditina blazna strast, ki jo je pognala v seksualno razmerje z bikom, katere posledica je bilo rojstvo minotavra.

Stanje duha harmonične Venere

Zadovoljstvo, pa naj bo to zaradi materialne blaginje in nahranjenosti čutov (dobra hrana, lepo okolje in udobno življenje) ali zaradi harmoničnih odnosov z ljudmi, ki nas obdajajo, še zlasti pa seveda s partnerjem, je stanje duha harmonične Venere. Njen položaj v znaku in hiši pa podrobneje opisuje kje, s kom, in na kakšen način se to odvija. Nezadovoljstvo na teh področjih priča o blokadah venerijanskega načela v našem življenju, o njegovi zapostavljenosti, porinjenosti na rob, do česar je morda prišlo zaradi slabih izkušenj. Dobra postavitev v karti solarnega povratka nas spomni, da smo tudi na tem področju še živi, da se tudi nam lahko razkrijeta lepota in blaginja, ki ju moramo vtkati v tkanino svojega življenja, da ne bo tako žalostno in pusto, čeprav morda polno kariernih in drugih dosežkov. Tudi skrb za osebno fizično lepoto sodi v nabor venerijanske simbolike, ki v vašem življenju morda počasi ugaša.

Blokade venerijanskega načela pa se lahko kažejo tudi kot pretiravanje v »čaščenju« te boginje. Pretirano ličenje vedno urejenih dam, ki ne stopijo iz stanovanja ali na zoom konferenco brez popolnega make-upa in usklajenosti oblačil ali kot nezmožnost občasne samote oz. nezmožnost življenja brez partnerja in kompulzivno sklepanje partnerstev, samo da ne bi ostali sami, pa čeprav le za kratko obdobje, da si čustveno opomoremo od razpadle zveze.

Vloga Marsa v osebnem horoskopu

Mit o neustavljivi privlačnosti Afrodite, ki je sposobna ukrotiti divjega bojevnika Aresa (Mars) se ujema z zgodbo o Herakleju in lepi lidijski kraljici Omfali, ki ga je zasužnjila z močjo svoje erotike. Mars sicer predstavlja agresivni nagon in surovo moč v njeni primitivni obliki. Vsaka bitka ga naredi še močnejšega in še bolj željnega bojevanja. Psihološko gledano predstavlja nagon po ločitvi od matere in po začetku razvijanja individualnosti.

Simptomi blokiranega Marsa so impotenca, depresija, hudi občutki krivde ob vsaki potrebi po agresiji in silovit nezavedni bes. Vse to se lahko odraža v nebrzdani agresiji navzven (do drugih) ali v samodestruktivnem vedenju tako v fizičnem kot psihičnem smislu. Psihološki astrologi to povezujejo z zatiranjem nagona po ločitvi od matere v zgodnjem otroštvu, ki lahko deluje izredno agresivno, tako da starši to težko prenesejo. Mnogi ga zatirajo tudi s pomočjo čustvenega izsiljevanja in zbujanja občutka krivde. Zdrave vibracije Marsa pripeljejo posameznika do samostojnosti prek življenjskih bojev za napredovanje v razvoju. Tak zrel Ares se nato sreča z Afrodito, ki ga je sposobna ukrotiti s svojimi čari, in tako nastane erotično-seksualno partnerstvo, ki se morda razvije v življenjsko. Pri tem zadnjem je potrebno še sodelovanje principov Sonca in Lune.

To so osnove zgodbe o Veneri in Marsu, ki sta lahko v osebni horoskop vpeta bolj ali manj harmonično, kar se izraža v večji ali manjši sposobnosti ustvarjanja partnerskih odnosov, pa tudi v večjem ali manjšem zadovoljstvu v življenju (Venera) ter večji ali manjši sposobnosti doseganja življenjskih ciljev ter zdravju posameznika (Mars).

Smisel določanja najboljše geografske pozicije ob solarnem povratku

Z relokacijo solarnega povratka, ki se zgodi vsako leto ob rojstnem dnevu, lahko tako Venero kot tudi Marsa (vsakega posebej) na optimalen način oživimo v karti solarnega povratka in se soočimo z njuno simboliko v najboljši mogoči luči. Za tiste, ki letos praznujejo rojstne dneve v določenih terminih (glej začetek članka), pa je njuni vibraciji mogoče povezati na še posebej harmoničen način, saj sta v tistem času v harmoničnih aspektih na mundani ravni. Te lahko ujamemo v osebno karto solarnega povratka.

Več o relokaciji solarnega povratka lahko preberete v članku o solarnih povratkih in v študiji petih primerov, kjer posvetite pozornost predvsem prvima dvema.

Naročilo relocirane karte solarnega povratka pri Astrologiki zajema analizo natalne postavitve teh dveh (ali katerih drugih) planetov in predloge več lokacij, na katerih se bosta ta dva principa najbolje izrazila seveda v skladu z željami posameznika.